​Jakobsen best på oppløpet i Grimstad

Foto: Mario Stiehl

22.05.2018

​Jakobsen best på oppløpet i Grimstad

Ingen kunne svare da Quick-Step Floors-rytteren startet spurten.

- Været var bra. De norske veiene, som hele tiden går opp og ned, er nydelige. Det var en fantastisk dag allerede før spurten. Da vi kom til runden i Grimstad og så oppløpet, tenkte jeg at bakken til mål var tøff, men at om jeg overlevde, så ville jeg ha en god sjanse. Mot slutten fikk jeg sjansen til å passere de andre på innsiden, og ja, det var perfekt.

Dermed ble det maksimal belønning for lagkameratene og det belgiske stjernelaget, som tok styringen i hovedfeltet umiddelbart da utbruddet ble etablert. Onsdag venter den andre etappen av Tour des Fjords. Den avsluttes i Kristiansand med en runde de kjører to og en halv gang. Det kan vise seg som en ny sjanse for Jakobsen.

- I morgen er en ny dag. Først skal jeg nyte denne og drikke et glass champagne i kveld. Så sjekker vi løypeprofilen for i morgen, så får vi se, sier etappevinneren og smiler.

Posisjonskamp og velt
Inn på de siste fem kilometerne ble det en voldsom posisjonskamp. CCC Sprandi Polkowice rev til seg initiativet, for spurteren deres Alan Banaszek, før det med rundt halvannen kilometer igjen var Israel Cycling Academy som tok over styringen for Sondre Holst Enger. Med rundt 400 meter igjen startet spurten, opp den 400 meter lange bakken med 5,5 prosent i gjennomsnittlig stigning. Her var Jakobsen både sterkest og kaldest. Den unge nederlenderen ventet lenge før han åpnet spurten. Da han åpnet spurten, var det ingen av konkurrentene som maktet å svare og følge farten til 21-åringen.

Med 200 meter igjen gikk det en massevelt langt framme i feltet. Flere av de som kjempet om topplasseringer deiset i bakken. Sondre Holst Enger og Kristoffer Halvorsen var blant de som veltet og ikke fikk sjansen til å kjempe om seieren.

Norges sydligste punkt
Etappen startet på Norges sydligste punkt, ved Lindesnes fyr. Under praktfulle forhold og strålende vær slynget rytterne seg etter hvert mot Grimstad, gjennom Spangereid, Vigeland, Mandal, Kristiansand, Vennesla, Birkeland og Lillesand.

Fra start var det mange ryttere ryttere som forsøkte å komme seg med i etappens brudd. Flere av World Tour-lagene var på offensiven, og Carlos Verona (Mitchelton-Scott) var blant rytterne som dannet utbruddet på den første etappen.

Fem i brudd
Spanjolen hadde selskap i front på store deler av etappen av Henrik Evensen (Joker Icopal), Frantisek Sisr (CCC Sprandi Polkowice), Daniel Pearson (Aqua Blue Sport) og Floris Gerts (Roompot –Nederlandse Loterij). Også Gustav Höög (Team Coop) forsøkte seg, men han nådde aldri opp til kvintetten, og han ble tvunget tilbake til feltet.

Inne på de ti siste kilometerne ble utbruddet hentet med drøyt åtte kilometer igjen, og alt var duket for massespurt foran folkehavet i Grimstad. 

Last ned de offisielle resultatene her.

Her kan du se fotograf Kjetil Birkedal Pedersen sine bilder. Om du vil bruke dem, krediter dem med fotograf Kjetil Birkedal Pedersen og Tour des Fjords.

Her kan du se fotograf Szymon Gruchalski sine bilder. Om du vil bruke dem, krediter dem med fotograf Szymon Gruchalski og Tour des Fjords.

Årets første etappe i Tour des Fjords bød på en dramatisk avslutning. Alt var duket for et spektakulært spurtoppgjør, etter at særlig Quick-Step Floors gjorde grovjobben underveis for å holde rytterne i brudd i sjakk.

På de siste hundre metene var det Fabio Jakobsen (Quick-Step Floors) som spurtet best og tok seieren. Dermed blir det naturligvis også den turkise Tour des Fjords-ledertrøya for Jakobsen. Han hadde klart størst fart på de siste hundre meterne. Bak ham fulgte Moreno Hofland (Lotto Soudal) på andreplass, foran Timo Roosen (LottoNL-Jumbo).

- Jeg bare fulgte hjul etter hjul. Det var veldig hektisk. Farten var høy fra fire kilometer igjen, og det var mye kamp for posisjonene. På de siste 200 meterne tenkte jeg at jeg bare måtte gå til, og det gjorde jeg, sier Jakobsen, som syntes det var en perfekt dag helt fra starten ved Lindesnes fyr: