Hvordan Uno-X ledertrøyen 2019 ble vunnet

Foto: Kåre Dehlie Thorstad

25.09.2019

Hvordan Uno-X ledertrøyen 2019 ble vunnet

På podiet av Tour of Norway 2019 fikk vi tre norske ryttere. Det ble den jevneste utgaven av rittet noen gang med kun 5 sekunder som skilte vinneren Alexander Kristoff fra Edvald Boasson Hagen, som ble nummer 3. Mellom de to stjernerytterne endte unggutten Kristoffer Halvorsen. Hvordan utviklet rittet seg til dette?

Tour of Norway 2019 bestod av seks etapper. De fire første etappene passet perfekt for spurtere og bruddspesialister, de to siste etappene inneholdt flere bakker og var mer for klatrerne og puncheurs. Tidsavstandene var forventet å være små, noe som gjorde kampen om bonussekundene viktig: 10, 6 og 4 sekunder til de tre første på hver etappe, og 3, 2 og 1 sekund til de tre beste på dagens innlagte spurt.


Cees Bol, den første til å ikle seg Uno-X ledertrøyen

Årets første etappe endte med en massespurt i Egersund. Cees Bol fra Team Sunweb leverte den beste spurten av alle, og ble med det den første til å ikle seg den gule Uno-X ledertrøyen. Alexander Kristoff endte som nummer tre, som også gav han 3 bonussekunder. Kristoffer Halvorsen var også med i kampen, men endte på en femteplass.

Andre etappe utviklet seg i samme retning når Henrik Evensen og Markus Hoelgaard ble hentet av hovedfeltet med 1,5 kilometer til mål. Det endte i en ny massespurt, men med en ny vinner. Álvaro Hodeg var dagens raskeste mann og ble med det tidenes første Colombianer som vinner en etappe i Tour of Norway. I kampen om bonussekundene fikk Kristoffer Halvorsen med seg 6 sekunder for sin andreplass på etappen, Edvald Boasson Hagen fikk med seg 4 sekunder for sin tredjeplass. Cees Bol var fremdeles i ledertrøyen etter etappen. Alexander Kristoff lå som nummer seks, 6 sekunder bak ledene Cees Bol.


Edvald Boasson Hagen viser muskler

Den tredje etappen skulle avsluttes med tre lokale runder i Kristiansand. Ut på den siste runden, i det øyeblikket hovedfeltet hentet utbryterne som rev seg løs i Bjørnebakken, angrep Ben Swift og Edvald Boasson Hagen. «Eddy the Boss» kjørte fra Ben Swift 500 meter før mål og kom 3 sekunder foran hovedfeltet til en råsterk soloseier. Avstanden ned til hovedfeltet, sammen med 10 bonussekunder for seieren, førte Boasson Hagen inn i den gule Uno-X ledertrøyen. Cees Bol rykket ned til andreplass i sammendraget, 7 sekunder bak, mens Alexander Kristoff rykket opp til tredjeplass takket være 4 bonussekunder for sin tredjeplass på etappen.

Sandefjord var vert for målgang på fjerde etappe, hvor bruddet holdt unna med 7 sekunder for et jagende hovedfelt. Vinneren, Edoardo Affini, klatret med dette til andreplass i sammendraget. Det er også verdt å nevne at Alexander Kristoff tok ett bunssekund underveis på etappen, da han ble nummer tre på den innlagte spurten i Søndeland.


Alexander Kristoffs tid har kommet

På de fire første etappene fullførte Alexander Kristoff aldri dårligere enn nummer seks, men ble heller aldri bedre enn nummer tre. Det er på den nest siste etappen av årets Tour of Norway at UAE rytteren går helt til topps. Han vinner etappen foran Hodeg og Halvorsen. Boasson Hagen ender dagen som nummer fire, men plukket med seg ett bonussekund på den innlagte spurten. Med en etappe igjen var det vanskelig å spå hvem som ville stå igjen som vinner av årets utgave. Alexander Kristoff ledet med bare 1 sekund på Edvald Boasson Hagen, 2 sekunder på Edoardo Affini og 9 sekunder på Kristoffer Halvorsen.

Sjette og siste etappe var sannsynligvis den vanskeligste for spurterne ettersom de måtte komme seg over Smeden, en bakke på 4,1 kilometer med en maks stigningsprosent på 17,8% og bare 11,5 kilometer igjen av rittet. Likevel klarte de fleste å henge med over, og Kristoffer Halvorsen stakk av med rittets siste etappeseier. Alexander kjempet seg inn til en tredjeplass. Med de 4 bonussekundene dette gav ham sikret han sammenlagtseieren med 3 sekunder på Halvorsen. Edvald Boasson Hagen som prøvde seg med et sent angrep 2 kilometer før mål tapte en plass i sammendraget og endte på tredjeplass.


Se resultatene her: https://tourofnorway.no/no/proff/resultater/498/6-etappe
Kort om Uno-X ledertrøyen:

Uno-X ledertrøyen er produsert av Santini og levert av Racing Depot.

Siden 1965 har Italienske Santini produsert sykkeltøy til både proffer og mosjonister, høye og lave, damer og menn – og nå også til Tour of Norway. Santini er anset som en pionerne indenfor sykkelbekledning og har i mange år produsert den mest ettertraktede sykkeltrøyen i verden: VM trøyen.

Stor leverandør av teamtøy til klubber og bedrifter i Norge. Racing Depot er landets ledende Racing/MTB-leverandør med lager og produksjon i Sandnes. Racing Depot har over 30 års erfaring i det norske markedet.