Hvordan klatretøyen 2019 ble vunnet: bruddspesialistene

Foto: Szymon Gruchalski

11.10.2019

Hvordan klatretøyen 2019 ble vunnet: bruddspesialistene

Med 12 bakker og totalt 234 poeng delt ut, ville det vært naturlig å tenke seg at marginene mellom første og andreplass i klatrekonkurransen ville være betydelige. Likevel skilte det bare 1 poeng mellom Elmar Reinders og Marc Hirschi etter seks etapper!

Først, la oss forklare hvordan poengsystemet virker. Stigningene er delt inn i tre kategorier basert på vanskelighetsgrad, første, andre og tredjekategori. Hver kategori med forskjellig mengde poeng. Førstekategori-stigninger har flest poeng i potten, der de seks første rytterne over toppen kjemper om 10, 9, 8, 7, 6 og 5 poeng. Andrekategori gir også poeng til de seks første over toppen, 6, 5, 4, 3, 2 og 1 poeng. Tredjekategori-bakker gir poeng til de fire første over toppen, 4, 3, 2 og 1 poeng. Av tolv bakker under årets Tour of Norway var to av disse en førstekategori. Fire bakker befant seg i andrekategori og seks bakker var definert som tredjekategori. Rytteren med flest poeng får æren av å ikle seg Sommervibber klatretrøyen.


En belønning for brudd entusiastene

Klatringer plassert halvveis i ruta på første etappe gjorde det til en perfekt mulighet for rytterne i dagens brudd til å ta Sommervibber klatretøyen. Her var Fritjof Røinås dagens sterkeste mann og passerte først over dagens to bakker. Han ble med det den første til å ikle seg trøya i årets Tour of Norway. Smilet hans på podiet viste en tydelig stolt sørlending.

På andre etappe ventet to klatringer på veien mot Mandal. To av totalt syv mann i bruddet bestemte seg for å slåss for Sommervibber klatretrøyen: Henrik Evensen fra Joker Fuel of Norway og Markus Hoelgaard fra Uno-X Norwegian Development Team. Hoelgaard var den raskeste opp Ravneheia (tredjekategori), men Evensen kom først opp klatringen til Ballestad (andrekategori). Begge samlet totalt 9 poeng denne etappen, 1 poeng mer enn hva Røinås hadde. Ettersom Henrik Evensen var den rytteren som til nå hadde vært først over den høyest kategoriserte stigningen var det han som fikk trøyen. Etter to etapper var altså enda Sommervibber trøyen i Joker Fuel of Norway laget.

På tredje etappe gikk det tidlig et brudd på 3 mann, og det var Andreas Vangstad fra Joker Fuel of Norway og Nikita Stalnov fra Astana Pro Team som kjempet for poengene. De fikk begge med seg 9 poeng, men dette var ikke nok til å gi noen av dem klatretrøyen. Markus Hoelgaard tok med seg 3 poeng når han støtet på hovedfeltet opp Kleivtjønn. Uno-X Norwegian Development rytteren sikret seg med dette ledelsen i konkurransen og ble den tredje rytteren på tre dager til å ikle seg trøyen.

To tredjekategori-stigninger var på menyen til fjerde etappe, ikke nok til å true Hoelgaards ledelse. Daniel Turek og Anders Skaarseth tok begge 7 poeng og la seg 5 poeng bak Hoelgaard.


Mye poeng å hente på de siste etappene

Ved starten til femte etappe var to tredjedeler av rittet kjørt, men under halvparten av klatrepoengene var delt ut. De to siste etappene inneholdt begge en andre- og førstekategoristigning hver.Femte etappe gikk fra Skien til Drammen og var den korteste i 2019 utgaven av rittet, noe som bidrog til en litt nervøs stemning. Det tok 35 kilometer før ett brudd på 5 mann rev seg løs. Elmar Reinders var igjen en del av bruddet, hans tredje bruddforsøk på fem dager. På de to første etappene samlet han 8 poeng, da han passerte først over Reshjemheia stigningen etter 75 kilometer fikk han med seg 6 nye poeng. Noen kilometer senere ved bunnen av Medheia stigningen (førstekategori) ble bruddet hentet. Ryttere angrep i den 11,7 kilometer lange klatringen og den raskeste på toppen var Marc Hirschi sammen med Remco Evenepoel. De to ungguttene holdt unna for feltet i mer enn 90 kilometer før de ble hentet inn av hovedfeltet. Etappen endte med en ny leder i klatrekonkurransen: Elmar Reinders. Rompoot – Charles rytteren var nå i ledelsen med 14 poeng, 1 poeng mer enn Markus Hoelgaard og 4 mer enn Marc Hirschi.

Fast bestemt på å beholde Sommervibber klatretrøyen sin gikk Elmar Reinders nok en gang i brudd på siste etappe. Han fikk med seg 6 poeng på toppen av Bleiken stasjon, og styrket med det sin ledelse. Det var fremdeles ikke nok til å være trygg. Markus Hoelgaard og Marc Hirschi kunne begge ta trøyen om de presterte bra på Smeden (førstekategori). Bruddet ble hentet 15 kilometer før mål, og den første som angrep var Bjorg Lambrecht. Belgieren var så rask at den eneste som kunne følge var Marc Hirschi. Etter noen kilometer ble de hentet av Tim Wellens, som støtet og syklet videre alene i tet, rett før toppen. Marc Hirschi passerte toppen av Smeden som nummer to, og klarte med det ikke ta igjen forspranget til Elmar Reinders som ble vinner av Sommervibber klatretrøyen. Med 1 poeng.


Se resultatene her: https://tourofnorway.no/no/proff/resultater/498/6-etappe
Kort om Sommervibber klatretrøyen:

Sommervibber klatretrøyen er produsert av Santini og levert av Racing Depot.

Siden 1965 har Italienske Santini produsert sykkeltøy til både proffer og mosjonister, høye og lave, damer og menn – og nå også til Tour of Norway. Santini er anset som en pionerne indenfor sykkelbekledning og har i mange år produsert den mest ettertraktede sykkeltrøyen i verden: VM trøyen.

Stor leverandør av teamtøy til klubber og bedrifter i Norge. Racing Depot er landets ledende Racing/MTB-leverandør med lager og produksjon i Sandnes. Racing Depot har over 30 års erfaring i det norske markedet.