Hvordan Joker ungdomstrøya 2019 ble vunnet: bedre sent enn aldri

25.10.2019

Tour of Norway har gjestet mange talenter gjennom årene. Et eksempel er Mads Pedersen som i 2016 vant en etappe, og er nå verdensmester. I år deltok noen av verdens mest talentfulle unge ryttere som Remco Evenepoel, Marc Hirschi, Edoardo Affini, Kristoffer Halvorsen og mange flere. Det var totalt fem forskjellige ryttere som bar Joker ungdomstrøya i årets Tour of Norway, og det var ikke før på siste etappe Kristoffer Halvorsen sikret seg trøya!

Joker ungdomstrøya deles ut til den best plasserte rytteren i sammendraget som er 23 år eller yngre. I 2019 var det 29 ryttere kvalifisert til å kjempe om trøya. Den yngste av alle var 19-åringen Søren Wærenskjold fra Joker Fuel of Norway.

Fire etapper, fire forskjellige trøyebærere fra fire forskjellige land

På rittets første dag fikk vi et brudd på fire ryttere like etter start. Blant dem var det bare en rytter under 23 år: Jacob Eriksson. Team Coop rytteren hadde god margin for å konkurrere om Joker ungdomstrøya da han bare var 19 år på dette tidspunktet. På dagens andre innlagte spurt i Vikeså passerte Eriksson som nummer tre, dette sikret han 1 bonussekund. Innenfor de siste 10 kilometerne av etappen hentet hovedfeltet rytterne fra bruddet en etter en. For å sikre seg Joker ungdomstrøya måtte Eriksson holde følge med hovedfeltet til mål, og håpe ingen ryttere under 23 år ble blant de tre beste på etappen. Slik gikk det og Eriksson ble den første til å ikle seg hvite ungdomstrøya.

Rittets andre etappe fikk et brudd på syv ryttere. Omer Goldstein fra Israel Cycling Academy og Eirik Lunder fra Team Coop var rytterne under 23 år. Goldstein var den eneste av de to som fikk med seg 1 bonussekund på etappen. Dette var ikke nok til å ikle seg ungdomstrøya, ettersom vinneren i Mandal, Álvaro Hodeg, fikk med seg 10 bonussekunder. Deceuninck – Quick-Step rytteren ledet nå med 4 sekunder på Kritoffer Halvorsen som ble nummer to på etappen.

Bruddet på tredje etappe inkluderte nok en gang en rytter fra Team Coop under 23 år: André Sotberg. Dette var den tredje rytteren på tre dager. Feltet var ikke interessert i å la bruddet få en sjanse og kjørte de inn med over 30 kilometer igjen av etappen. På de siste kilometerne fikk vi mange angrep fra forskjellige ryttere. Edvald Boasson Hagen viste seg som den sterkeste og vant 2 sekunder foran 23 år gamle Joris Nieuwenhuis. Som nummer to på etappen kunne den unge Team Sunweb rytteren ikle seg Joker ungdomstrøya etter etappen.

Den fjerde etappen var den første i 2019 utgaven hvor bruddet holdt hele veien inn til mål. Omringet av erfarne ryttere som Sander Armée og Tom Scully var Edoardo Affini den eneste i det syv mann store bruddet under 23 år. Han lot seg ikke skremme av dette og tok likeså godt etappeseieren og den hvite ungdomstrøya! Etter etappen kunne italieneren fortelle at han ikke hadde trodd han skulle få trøya. «Det er et pluss, jeg skal gi mitt beste så får vi se hvordan det går».

Affini mot Halvorsen

Med to etapper igjen hadde Edoardo Affini en 10 sekunders ledelse på Joris Nieuwenhuis og 11 sekunder ned til Kristoffer Halvorsen. De to siste etappene var årets tøffeste, men den norske spurteren fra Team Ineos kjempet seg inn med teten og sloss om etappeseiere.

På den femte etappen ble Halvorsen nummer tre bak Kristoff og Hodeg. Her fikk han med seg 4 bonussekunder og var nå bare 7 sekunder bak Affini før siste etappe. Om italieneren skulle komme inn på samme tid som Halvorsen på den siste etappen ville Halvorsen være avhengig av bonussekunder underveis for å vinne trøya. Etter å ha blitt nummere to i Mandal og nummer tre i Drammen var det endelig Team Ineos rytterens tid til å vinne. For første gang i sin karriere kom han først over mål på en etappe i Tour of Norway. Han spurtet fra Alexender Kristoff og Cees Bol i Hønefoss og sikret med dette sin fjerde profesjonelle seier, podiet i sammendraget og den Joker ungdomstrøya. En fantastisk dag for han!