Kvinesdal

Kvinesdal

Midt mellom Kristiansand og Stavanger ligger Kvinesdal, bygda med over 6000 innbyggere og flere amerikanske statsborgere enn noe annet sted i Norge. I tillegg til sterke bånd til Amerika, er naturen i Kvinesdal det som gjør at mange legger turen hit. Den lange Fedafjorden og dalen som strekker seg innover i landet omkranset av høye fjell gir flere karakteristiske landemerker. Kommunens administrasjonssentrum heter Liknes. Her møtes de to elvene Kvina og Litleåna, som renner ut i Fedafjorden.


Gruvesamfunnet Knaben

Nord i Kvinesdal ligger det nedlagte gruvesamfunnet Knaben. Molybden-gruvene var i drift fra 1885 til 1973. Molybden brukes blant annet i stållegeringer til våpenproduksjon. Under andre verdenskrig var derfor 1 000 tyske soldater satt til bevoktning av anlegget. De allierte gjennomførte bombetokt mot Knaben, men lyktes ikke i sine forsøk på å stoppe gruvedriften. I dag er snørike Knaben en helårs turistdestinasjon – men har størst interesse som et vintersportssted. Her finnes også Knaben Leirskole der elever fra hele Sør-Norge har tilbud


Sarons Dal

Sarons Dal ved Litlåna i Kvinesdal er hovedsenteret for stiftelsen Troens Bevis Verdens Evangelisering (TBVE), som er en misjonsorganisasjon bygd opp av evangelisten Aril Edvardsen. I Sarons Dal er det bibelskole, badeland, campinghytter og en møtehall med plass til over 4 000 mennesker. Fra senteret styres 1 000 misjonærer i mange land og 24 timer i døgnet sendes kristne programmer til seere over hele verden.


Amerika-kontakt

Mange i Kvinesdal har tydelig preg av nærkontakt med USA. Man ser det på byggeskikk, på juledekorasjoner i hager, på bilparken og hører det i språklige detaljer. Bagasjerommet på bilen kaller enkelte for «trunk». Guttenavn som Andy, Stanley og Steven og jentenavn som Alice, Cindy, Gladys og Sherry er nok mer utbredt her enn gjennomsnitt for Norge. 10% av alle bosatte i Kvinesdal er amerikanske statsborgere, og hvert år avholdes Kvinesdal utvandrerfestival.


Utsikten

Kjent landemerke på den tidligere sørlandske hovedveg, nå The Bølgen & Moi Hotel, Utsikten Kunstsenter og Utsikten Golfpark som i 2007 ble kåret til Norges golfperle av VG.


Feda

Kjent for sin kontakt med Nederland på 15- og 1600-tallet, der trevirke fra distriktet ble tatt ut og sendt til Nederland. I dag går Norges lengste sjøkabel mellom Eemshaven i Nederland og Feda i Kvinesdal, åpnet våren 2007.