Rittets historie

Rittets historie

2023

Det var en historisk start på årets Tour of Norway, da det for første gang siden folkefesten under VM i Bergen i 2017, var duket for sykkelritt opp Fløyen. Tour of Norway 2023 startet med en prolog som startet på Bryggen i Bergen, og gikk i mål på toppen av Fløyen. Raskest opp Fløyen var britiske Ben Tulett fra INEOS Grenadiers, som skulle vise seg å klare å holde på ledelsen helt til rittets avslutning i Stavanger.

1. etappe ble en forkortet utgave, da utfordrende værforhold gjorde at starten ble flyttet fra Røldal til Jondal. Rytterne skulle dermed gjennom 85 kilometer i kupert terreng før målgang på Hovden. Mike Teunissen skulle vise seg å være raskest i den slake motbakkespurten, og tok sin første seier for Intermarché - Wanty. 

Nok en kupert etappe med bakkefinish stod på programmet da 2. etappe fant sted mellom Valle og Stavanger. Det belgiske stjerneskuddet, Thibau Nys fra Trek - Segafredo, knuste resten av feltet opp til Ullandhaug og tok seieren.

Tradisjon tro avsluttet Tour of Norway 2023 med etappen som går i mål i Vågen i Stavanger. Det var nok en gang duket for flere angrep opp den "grisebratte" Grisabakken, men det skulle vise seg å ende opp i en massespurt i et redusert felt til slutt. For andre året på rad tok hjemmefavoritten Alexander Kristoff seieren, noe som også var Uno-X Pro Cycling Teams første seier i Tour of Norway. Ben Tulett holdt på sammenlagtledelsen helt fra start til slutt, og tok INEOS Grenadiers fjerde sammenlagtseier i rittets historie.

Resultater - Tour of Norway 2023

2022
Tour of Norway tok enda et steg i 2022. Rittet besto av 6 etapper, inkludert sprint-, bakke- og fjellavslutninger. 9 World Tour-lag, 6 Pro Continental- og 3 Continental-lag sto på startstreken i Bergen.

Det belgiske talentet, Remco Evenepoel, var sterkest i bakken til Voss på etappe 1.

Ineos Grenadiers gjorde en uforglemmelig innsats på etappe 2, hvor de delte feltet opp på Dyranut-stigningen og i sidevinden på Hardangervidda. Vinneren fra 2021, Ethan Hayter, fullførte dagen for Ineos Grenadiers og vant sprinten i Geilo.

Etappe 3 var Kongeetappen på årets utgave med målgang på Gaustatoppen. Remco Evenepoel vant etappen og la grunnlaget for sammenlagtseieren.

Marco Haller vant sprinten i Kristiansand på etappe 4, og vant sin første profesjonelle seier siden Tour des Fjords 2015.

Remco Evenepoel tok sin tredje seier i Sandnes, hvor han hentet inn Ben Healy (EF Education-Easypost) på siste kilometer og tok seieren i en redusert gruppe.

Alexander Kristoff (Intermarchè)-Wanty-Gobert) gjorde 2022-utgaven uforglemmelig ved å vinne siste etappe i hjembyen, Stavanger. Remco Evenepoel tok sammenlagseiren, mens Tobias Halland Johannesen (Uno-X Pro Cycling) vant poengklassifiseringen og Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA) vant klatretrøyen.

Resultater - Tour of Norway 2022

2021
Til tross for COVID-19 var det mulig å gjennomføre 2021-utgaven af Tour of Norway. Rittet besto av 4 etapper, som alle ble kjørt i Sørøst-Norge. Hele 8 WorldTour lag sto på startstreken fra Egersund. 1. etappe hadde målgang i Sokndal, hvor Ethan Hayer vant etappen. Hayter vant også 2. etappe til Sirdal, fra hvor han la grunnlaget for sammenlagtseieren. Den tidligere verdensmesteren, Mads Pedersen, vant 3. etappe til Jørpeland. Avslutningsetappen ble avgjort i Stavanger, hvor Mathew Walls spurtet seg frem til etappeseiren. Ethan Hayter forsvarte førertrøyen fra start til slutt og vant sammenlagtseieren.

Resultater Tour of Norway 2021

2020
Avlyst grunnet COVID-19.

2019
Dette var den første utgaven etter fusjonen mellom Tour des Fjords AS og Tour of Norway. Årets utgave bestod av hele 6 etapper! Like før årets utgave av Tour of Norway arrangerte Tour des Fjords AS Hammer Stavanger. De fleste lagene som deltok her ble med videre til Tour of Norway, hvor vi hadde tidenes sterkeste startfelt i et norsk etapperitt for herrer. Sykkelfesten startet første etappe i Stavanger og tok syklistene til sykkelbyen Egersund. Her viste Cees Bol seg som den sterkeste og kunne ikle seg rittets første ledertrøye. Rittet gikk så videre til Sørlandet og endte opp i Hønefoss som har lang tradisjon for sykkelritt. Rittets vinner ble Alexander Kristoff. 

Resultater Tour of Norway 2019

2018
I 2018 var det Sørlandet som var vertskap for sykkelfesten da rittet startet med det sterkeste startfeltet i rittets historie. Hele 10 World Tour lag sto på startstreken da rittet startet fra Lindesnes og hadde målgang i sykkelbyen Grimstad på den første dagen. På dag to gikk starten fra Risør til Kristiansand, mens avslutningsetappen startet i Farsund og ble avgjort ved målgang i Egersund. Rittet har tidligere besøkt Agder én gang, da første etappen av det aller første Tour des Fjords gikk fra Valle i Aust-Agder til Stavanger. 2018-utgaven bød på et litt annerledes landskap enn tidligere, langs kysten av Aust-Agder og Vest-Agder. Sammenlagtvinner i 2018 ble sveitsiske Michael Albasini.

Resultater Tour des Fjords 2018

Resultater Tour of Norway 2018

2017 
Tour des Fjords 2017 bestod av 5 spennende etapper gjennom spektakulær natur fra dype fjorder til høye fjell, fossefall og strandlinje, og yrende folkeliv i by og bygd. Starten gikk fra Balestrand til Førde i Sogn og Fjordane, som er det lengste nord rittet har har vært. Videre gikk turen gjennom flere steder i vakre Hardanger før målgang i Kopervik på Karmøy på 3. etappe, før de to avsluttende rundene i Stavanger-regionen de siste to dagene. 20 lag deltok og blant World Tour-lagene kunne vi finne Team Dimension Data, Lotto NL-Jumbo og Sunweb på startstreken. Rittet ble sendt på TV2s hovedkanal og hadde en seerandel på ca 30%. Det var også det første året at Team Katusha og Alexander Kristoff ikke deltok. Rittet ble vunnet av Edvald Boasson Hagen.

Resultater Tour des Fjords 2017

Resultater Tour of Norway 2017

2016
144 ryttere fordelt på 24 lag stilte på starten i Os i 2016. Blant disse var World Tour lagene Team Katusha, BMC Racing Team, IAM Cycling og Tinkoff. Rittet hadde målgang i Bergen på første etappe, før det gikk videre til Stord og Odda i Hardanger. Starten gikk fra Ulvik på tredje etappe før målgang i Suldalsosen. Rittet ble avsluttet i solskinnet i Stavanger og Sandnes på de to siste etappene. Sammenlagtvinner i 2016 ble Alexander Kristoff, som også tok 3 etappeseiere.
Rittet ble sendt på TV2s hovedkanal, samt ved flere internasjonale sportskanaler. Econ gjennomførte en ringvirkningsstudie av rittet og det var minimum 92000 tilskuere langs løypa på de 5 etappene.

Resultater Tour des Fjords 2016

Resultater Tour of Norway 2016

2015
Rittet ble videreutviklet og gikk fra Bergen, Hordaland via Hardanger, Haugalandet, Sunnhordaland, Ryfylke og ned til avslutning i Sandnes og Stavanger. I 2015 var det 21 lag med 6 ryttere på hvert lag i Tour des Fjords. Rittet ble vunnet av Marco Haller.

Resultater Tour des Fjords 2015

Resultater Tour of Norway 2015

2014
Tour des Fjords ble utvidet til et femdagersritt og gikk fra Bergen, Hordaland via Hardanger, Haugalandet, Ryfylke og ned til avslutning i Stavanger regionen. I 2014 var det 20 lag med 6 ryttere på hvert lag på start i Tour des Fjords. Rittet ble vunnet av Alexander Kristoff.

Resultater Tour des Fjords 2014

Resultater Tour of Norway 2014

2013

Tour des Fjords ble arrangert som et tredagersritt med 4 etapper. Etappene gikk fra Valle i Aust-Agder til Stavanger første dag, én etappe i Ryfylke dagen etter og de to siste etappene ble kjørt i Stavanger-regionen, hvorav den ene etappen var en lagtempo. I 2013 var det 17 lag med 8 ryttere på hvert lag på start i Tour des Fjords. Rittet ble vunnet av Sergey Chernetskiy.

Resultater Tour des Fjords 2013

Resultater Tour of Norway 2013

2012

Resultater Tour of Norway 2012