Hvordan poengtrøyen 2019 ble vunnet: stabilitet er nøkkelen

Foto: Kåre Dehlie Thorstad

04.10.2019

Hvordan poengtrøyen 2019 ble vunnet: stabilitet er nøkkelen

Hammer Stavanger poengtrøyen blir ofte sett på som spurternes trøye og deles ut til rytteren med de beste plasseringene i rittet. Cees Bol og Kristoffer Halvorsen, som begge vant en etappe, hadde gleden av å bære den selv om det var Alexander Kristoff som stakk av med den til slutt. La oss se på hvordan det gikk til!

Basert på poeng, og ikke tid, Hammer Stavanger poengtrøyen baserer seg på poeng som kan hentes på innlagte spurter på hver etappe og målgang. De tre første rytterne på de innlagte spurtene får 3, 2 og 1 poeng. Det er imidlertid flest poeng å hente på målgang, der de første femten rytterne får poeng fra 15 til 1.


En ny rytter i trøya hver dag på de tre første etappene

Første etappe inneholdt to innlagte spurter underveis. Fridtjof Røinås var med i dagens brudd og var også den raskeste i begge spurtene. Hadde bruddet holdt unna til mål ville Røinås vært dagens mann i poengtrøyen, men feltet ville det annerledes og sørget for et samlet felt til mål. Her var Cees Bol raskest og ble med det den første til å ikle seg Hammer Stavanger poengtrøyen.

Neste dag fikk vi et brudd bestående av syv mann, her var det bare Elmar Reinders som hadde poeng fra første etappe. Han virket ikke interessert i å samle flere poeng og blandet seg ikke inn i den innlagte spurten. Spurten under dagens målgang skulle igjen vise seg å være avgjørende for hvem som tok trøyen. Álvaro Hodeg vant etappen, men Kristoffer Halvorsen som ble nummer 2 endte opp som den nye lederen i poengkonkurransen. Cees Bol som bare ble nummer 8 måtte da gi trøyen videre til den unge nordmannen. Etter denne etappen var Halvorsen og Kristoff likt på poeng, men Halvorsen var bedre plassert i sammendraget på tid og gikk da foran Kristoff i kampen om poengtrøyen.

På tredje etappe tok Edvald Boasson Hagen en sterk seier i Kristiansand, og overtok med det den gule ledertrøyen. Eddy the Boss klarte ikke ta med seg alle trøyene, og Hammer Stavanger poengtrøyen havnet hos Alexander Kristoff. Kristoff hadde nå vært topp 5 tre dager på rad, som betydde at Team UAE rytteren var den nye lederen. Kristoffer Halvorsen ble nummer 9 på etappen og falt med det til en 3.plass i konkurransen, 6 poeng bak Kristoff.


Kristoff ga aldri fra seg ledelsen

På den fjerde etappen fikk vi ett brudd på fem ryttere som kjempet om etappeseieren. Kampen om poengtrøyen forgikk lengre bak da feltet kom spurtende inn til Sandefjord. Her var Kristoff den raskeste. Etter fire etapper hadde han en ledelse på 12 poeng ned til neste mann, Cees Bol. Forspranget skulle vise seg å bli enda større da Kristoff vant etappen dagen etterpå, hans åttende seier i rittet siden 2013. Alexander Kristoff hadde nå 64 poeng før den siste og avgjørende etappen. Kristoffer Halvorsen var nå nummer to i kampen, etter Cees Bol ikke var blant de 10 beste på den femte etappen. Med kun 15 poeng mellom de to nordmennene var det teoretisk mulig for Halvorsen å vinne trøya til slutt. Halvorsen endte opp med å vinne sjette og siste etappe, men det var ikke nok til å ta trøya. Alexander Kristoff endte som vinner av Hammer Stavanger poengtrøya. Han vant den for tredje gang i sin karriere!


Se resultatene her: https://tourofnorway.no/no/proff/resultater/498/6-etappe
Kort om Hammer Stavanger poengtrøyen:

Hammer Stavanger poengtrøyen er produsert av Santini og levert av Racing Depot.

Siden 1965 har Italienske Santini produsert sykkeltøy til både proffer og mosjonister, høye og lave, damer og menn – og nå også til Tour of Norway. Santini er anset som en pionerne indenfor sykkelbekledning og har i mange år produsert den mest ettertraktede sykkeltrøyen i verden: VM trøyen.

Stor leverandør av teamtøy til klubber og bedrifter i Norge. Racing Depot er landets ledende Racing/MTB-leverandør med lager og produksjon i Sandnes. Racing Depot har over 30 års erfaring i det norske markedet.