Thibau Nys sterkest opp til Ullandhaug

Foto: Szymon Gruchalski

28.05.2023

Thibau Nys sterkest opp til Ullandhaug

Det belgiske stortalentet tok sin første proffseier på den andre etappen fra Valle til Stavanger

Etter en våt og kald dag på sykkelen i går, var det nok mange i feltet som satte pris på at man kunne legge fra seg regnjakken før start på dagens etappe. Rytterne startet i Valle og etter flere bruddforsøk var det til slutt et brudd på åtte ryttere som kom seg av gårde. Disse var: Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck), Kevin Vermaerke (Team DSM), Dries De Pooter (Intermarché - Wanty - Circus), Joel Nicolau (Caja-Rural Seguros RGA), Manuele Tarozzi (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Mathias Bregnhøj (Leopard TOGT Pro Cycling), Zeb Kyffin (Saint Piran) og Torbjørn Andre Røed (Norge). Med 140 kilometer igjen til mål hadde de opparbeidet seg en luke på like over to minutter. I feltet tok INEOS Grenadiers kontrollen. 

Den første bakkespurten opp Knuttjørn (1.kategori), gikk til spanjolen Joel Nicolau (Caja-Rural Segurs RGA), som tok med seg 10 poeng i kampen om klatretrøyen. Bak han fulgte Mathias Bregnhøj, Torbjørn Andre Røed, Manuele Tarozz, Dries De Bondt og Dries De Pooter, som tok henholdsvis 9, 8, 7 og 6 poeng. 

Bruddet fikk aldri mer enn rett i underkant av tre minutter på veien fra Valle til Stavanger, og det så ikke ut til at feltet skulle gi dem en sjanse til å kjempe om seieren. På den innlagte spurten i Dirdal ble det et spurtoppgjør blant rytterne i bruddet og Kevin Vermaerke (Team DSM) sikret seg seks poeng i kampen om spurttrøyen og samtidig seks bonussekunder. Torbjørn André Røed og Dries De Bondt fulgte på plassene bak Vermaerke. 

Opp den andre kategoriserte stigningen til Seldal satte Trek-Segafredo, med Asbjørn Hellemose i front, opp farten i feltet etter at INEOS hadde hatt kontroll store deler av etappen. I bruddet ble det nok en gang kamp mellom de tre som tok de tre første plassene på den første bakkespurten. Denne gangen trakk Mathias Bregnhøj det lengste strået. Joel Nicolau, Torbjørn André Røed, Kevin Vermaerke og Dries De Pooter tok de resterende poengene. Bruddet hadde like over minuttet på et jagende felt da det passerte toppen.

Med snaue 30 kilometer igjen til mål oppstod det en velt i feltet hvor blant annet Jumbo-Vismas Attila Valter var involvert. Samtidig var det angrep i front, hvor Dries De Bondt og Zeb Kyffin viste seg å være de sterkeste igjen fra bruddet. De to samarbeidet godt og klarte å øke avstanden ned til feltet, hvor også Uno-X Pro Cycling Team hadde satt fram en rytter for å bidra til at det skulle samle seg. 

De to utbryterne hadde fremdeles 1 minutt igjen da det gjenstod 10 kilometer, men feltet satte raskt opp tempoet og flere lag satt seg foran for å samle det mot avslutningen. Dries De Bondt gjorde et siste forsøk på å holde unna på de siste tre kilometerne, men det hele samlet seg for en spennende avslutning opp Ullandhaug-bakken. Rasmus Tiller (Uno-X Pro Cycling Team) forsøkte seg på et tidlig angrep, men Trek-Segafredo holdt et høyt nok tempo til at Tiller ikke fikk nok avstand til å holde unna. I spurten var det ingen tvil om hvem som var sterkest, og det belgiske stortalentet Thibau Nys (Trek-Segafredo) tok sin første proffseier. Bak han fulgte Edward Planckaert (Alpecin-Deceuninck) og Ben Tulett (INEOS Grenadiers) som beholder sammenlagtledelsen, før det hele skal avgjøres på morgendagens siste etappe.