– En av de hardeste løypene vi har hatt

Foto: Szymon Gruchalski

10.03.2024

– En av de hardeste løypene vi har hatt

Løypene for årets Tour of Norway er offentligjort, og det er en knallhard utgave som venter rytterne

Løypene for årets Tour of Norway er offentligjort, og det er en knallhard utgave som venter rytterne – kanskje en av de hardeste i rittets historie ifølge daglig leder i Tour of Norway, Roy Hegreberg. En retur til tidligere start/målbyer som Voss, Egersund og Odda står på programmet, mens den avsluttende etappen vil tradisjonen tro foregå i Stavanger – regionen som er selve hjertet i Tour of Norway slik vi kjenner arrangementet i dag.

– Årets Tour of Norway er kanskje en av de hardeste vi har hatt i rittets historie. Bakkeavslutning i to av fire dager og i tillegg vil avslutningsetappen bli enda mer hektisk da hele etappen går i rundløypen i Stavanger. Vi er veldig fornøyde med løypene vi har fått til i år som inneholder alt fra fjord til fjell og fra kyst til bysentrum. Rytteren som vinner årets Tour of Norway sammenlagt, kommer til å være en veldig komplett rytter som behersker alle elementene i sykling, sier Roy Hegreberg om årets utgave.

1. etappe Voss - Voss Resort/Bavallen, 145 kilometer

Åpningsetappen med både start og målgang i Voss, kommer til å by på en heseblesende start for rytterne! I Ulvik, etter 67 kilometer, kommer årets første innlagte spurt hvor det skal kjempes om bonussekunder og spurtpoeng. Like etter venter den første kategoriserte stigning opp Espedalen til Drevtjørn, 8,7 kilometer med i underkant av 4% i snittstigning. Rytterne får ikke mye hvile før Skjervet står for tur med sine 3,4 kilometer og 5,4% stigning i snitt. En bakke som det norske skøytetalentet Sigurd Henriksen har raskeste tid opp da han i 2023 vant turrittet Bergen-Voss. Det blir spennende å se om den tiden fortsatt står etter at Tour of Norway har passert i år! Etter Skjervet skal rytterne gjennom et kupert terreng inn mot den avsluttende bakken opp til Voss Resort/Bavallen. I 2022 vant verdensstjernen Remco Evenepoel overbevisende etter en duell med Uno-X´ Tobias Halland Johannesen. Stigningen opp til mål på Voss Resort er på fire kilometer, og i underkant av 6% i snittstigning. En ordentlig puncheur-avslutning skal avgjøre hvem som får ikle seg Repsol-ledertrøyen for første gang i 2024!

Remco Evenepoel var sterkest på 1. etappe opp til Voss Resort/Bavallen i 2022. Foto: Szymon Gruchalski

2. etappe Odda - Gullingen, 205 kilometer

Vi skal helt tilbake til 2017 for å finne forrige gang rittet besøkte Odda. Den gangen gikk rittet under navnet Tour des Fjords og hadde Odda som startby på den 3. etappen. I 2016 hadde Tour des Fjords målgang i Odda, hvor Alexander Kristoff tok seieren etter en spurt i et redusert hovedfelt. 

Under årets utgave av Tour of Norway vil den 2. etappen være den lengste med sine 205 kilometer. Fra Odda skal rytterne gjennom et kupert terreng mot den innlagte spurten i Etne etter 70 kilometer, før den første kategoriserte stigningen for dagen kommer i Hogganvikbakken. Med sine 3,5 kilometer og 5,4% er Hogganvikbakken en 3. kategori stigning. Deretter skal rytterne gjennom en rekke ukategoriserte stigninger på vei mot den tøffe målbakken opp til Gullingen. Avslutningen kommer virkelig til å skille klinten fra hveten med sine 5,8 kilometer og rett i underkant av 9% stigning i snitt. Dette er etappen som etter stor sannsynlighet vil avgjøre sammendraget! 

3. etappe Sola - Egersund, 168 kilometer

Etter to etapper hvor klatrerne/puncheurene har hatt sin forse, vil de kjøresterke spurterne nå få sin sjanse. Etappen fra Sola til Egersund byr på to kategoriserte stigninger, begge kommer mot slutten av etappen etter henholdsvis 108 og 121 kilometer. Sidevind kan også spille en rolle på denne etappen. Før runden i Egersund-området, skal rytterne sykle ytterst langs kanten av Nordsjøen, og her kan sidevinden fort utgjøre en forskjell. 

Egersund har vært startby to ganger i rittets historie – 4. etappe i 2013 (Tour des Fjords) og 1. etappe i 2021. Forrige gang Tour of Norway hadde målgang i Egersund var i 2019, da Cees Bol vant 1. etappe. Skal Alexander Kristoff ta nok en etappeseier i Tour of Norway, eller vil hjemmehåpet og regjerende norgesmester, Fredrik Dversnes (Uno-X Mobility), snyte spurterne for seieren i Egersund?

Forrige gang Tour of Norway hadde målgang i Egersund: Cees Bol vant 1. etappe i 2019. Foto: Szymon Gruchalski.

4. etappe Stavanger - Stavanger, 125 kilometer

Tour of Norway 2024 avslutter tradisjonen tro i og rundt Stavanger. Etappen starter og slutter på Torget i Stavanger, og siddisene vil igjen bli vertskap for de de siste angrepene og utfordringene i kampen om sammenlagtseieren i Tour of Norway. I fjor vant hjemmefavoritten, Alexander Kristoff etter en tett spurtduell! Til forskjell fra tidligere utgaver, vil hele etappen i år foregå i den heseblesende runden som også inneholder den stupbratte "Grisabakken". Her er også bakkespurten for rittets avslutningsetappe plassert. Denne etappen byr opp til actionfylt sykling, og mye kan også skje i sammendraget her!

– Vi håper at innbyggere og tilreisende er med å skape en flott ramme og stemning rundt hele rittet og gleder oss til fire dager med sykkelfest i verdens flotteste region, avslutter Roy Hegreberg