Verdensmester tok seieren opp til Gullingen

Foto: Szymon Gruchalski

25.05.2024

Verdensmester tok seieren opp til Gullingen

Regjerende U23-verdensmester Axel Laurance vant den 2. etappen på dominerende vis og tok samtidig over sammenlagtledelsen

Starten på den andre etappen av årets Tour of Norway gikk i vakre Odda, pakket inn mellom fjord og fjell, innerst i Sørfjorden i Hardanger. Etappen, som også er rittets lengste med sine 205 kilometer, bød på den første ordentlige testen for feltets klatrere. Avgjørelsen skulle falle i den krevende målbakken til Gullingen, 5,8 kilometer lang og med en gjennomsnittlig stigning på nesten 9 %. Før dagens etappe ledet det belgiske supertalentet Thibau Nys, og det var knyttet spenning til om sykkelkross-spesialisten skulle klare å holde på ledelsen også etter dagens harde etappe.

Like etter at 30 kilometer var passert hadde dagens brudd etablert seg, disse var: Sean Flynn (Team dsm-firmenich PostNL), Hugo Scala Jr (Project Echelon), Anton Stensby (Team Coop - Repsol) og Filip Reha (ATT Investments) som for andre dag på rad kommer seg av gårde blant utbryterne. Disse fikk raskt et forsprang på over 3 minutter, i motsetning til gårsdagen hvor feltet holdt urbryterne på kontrollert avstand. 

Det var en rask start på dagens etappe, og teten holdt en snittfart på neste 45 km/t til etappens første kategoriserte stigning, Hogganvikbakken. I bruddet var det kun ATT Investments-rytteren, Filip Reha, som hadde poeng fra før i klatretrøyekonkurransen. Før starten på dagens etappe lå han som nr. 2 i kampen om hvite og blåprikkete trøyen, bare fire poeng bak trøyebærer Eirik Vang Aas (Norge). 

Bruddet nådde toppen av Hogganvikbakken etter 104 kilometer, og først over var nevnte Filip Reha (ATT Investments) som nå lå likt med Vang Aas i klatretrøyekonkurransen etter å ha sikret seg fire poeng. Like bak Reha fulgte norske Anton Stensby (Team Coop – Repsol), Sean Flynn (Team dsm-firmenich PostNL) og Hugo Scala Jr (Proejct Echelon) som tok henholdvis 3, 2 og 1 poeng. Bruddkompanjongene holdt fortsatt feltet på god avstand og hadde hele 3:45 etter den 3,5 kilometer lange stigningen.

I feltet var det Lidl-Trek som store deler av etappen holdt farten oppe for deres leder, og gårsdagens vinner, Thibau Nys. Med 40 kilometer igjen kom også Q36,5 Pro Cycling frem og bidro, for deres norske kaptein, Carl Fredrik Hagen. Avstanden til bruddet gikk sakte, men sikkert ned etter hvert som de nærmet seg bunnen av Gullingen-bakken – et brudd som nå besto av tre ryttere etter at Project Echelon-rytteren måtte gi slipp på sine bruddkamerater.

Inn i den siste stigningen opp til mål i Gullingen var det Uno-X Mobility som satte opp farten anført av Alexander Kristoff. Avstanden til bruddet var nå nede i under 30 sekunder, hvor Anton Stensby (Team Coop – Repsol) var den siste fra bruddet som klarte å holde unna og ble hentet med drøye 5 kilometer igjen. Store deler av stigningen var det Tudor Pro Cycling som holdt farten oppe for sin kaptein Marco Brenner. Det forrykende tempoet av det sveitsiske laget satte store sprekker i feltet hvor det var flere som virkelig fikk kjenne den høye farten. 

Med 3,5 kilometer igjen måtte Thibau Nys slippe frontgruppen, og inn på siste kilometer var det en gruppe på 10 som skulle gjøre opp om seieren. Franskmannen Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck) viste seg å være sterkest i avslutningen og tok også over sammenlagtledelsen. Han tok seieren foran Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) og Bart Lemmen (Visma | Lease a Bike). Gårsdagens andremann, Ådne Holter (Uno-X Mobility), ble nok en gang beste nordmann, denne gangen på en 6. plass.