Mandal

Mandal

Norges sydligste by, Mandal, ligger idyllisk til langs norskekysten. Som den eldste blant sørlandsbyene bygger den på en rik historie med laksefiske, skipsfart, kunstnere og starten på det norske oljeeventyret.

Store deler av skipstrafikken på 1500-tallet holdt seg langs norskekysten på vei til større havner på vestlandet. Uthavna Kleven spilte en viktig rolle i historien om skipsfarten. Her lå seilskuter tett i tett og mannskapet kunne kose seg på land mens de ventet på lossing eller reparasjoner på verftene på Gismerøya. Torbjørn Egners familier hadde i senere tid hytte her, og han fant mye inspirasjon til fortellingene hans fra Gismerøya og Kleven.

Allerede på 1500-tallet ble Mandalselva sett på som en av landets beste lakseelver og har i senere tid vært en god inntekt for bønder og forretningsmenn. I dag er elva igjen blant landets beste, og hver sommer kan man bli med på laksefiske med not, noe som det kun er gitt tillatelse til i to elver i hele Norge. Hver sesong dras det opp over 10 tonn laks og sjøørret i elva.

Mandal sentrum er som mange av de andre sørlandsbyene, med nærhet til sjøen og gammel hvit trehusbebyggelse. Det som gjør byen så spesiell er nok de sjarmerende Mandalittene. Kanskje det også var dem som gav Gustav Vigeland inspirasjon til skulpturene i Vigelandsparken? Gustav vokste opp i Mandal sammen med sine foreldre og broren Emanuel og i år feirer vi hans 150 år. Andre kjente kunstnere er Amaldus Nielsen, Olaf Isachsen og Adolph Tidemand som også hadde sine barndomsår her. Den ene utgaven av Tidemands «Haugianerne» henger på museet midt i sentrum.

Mandal i dag er en by med nærhet til alt. Bare 10 minutter i gåavstand fra sentrum ligger den kjente stranden Sjøsanden, omringet av Furulunden, byens apotek, en stor furuskog med flotte turstier, utstiktspunkter, mange små strender og minnene etter en parafinoljefabrikk. Mandal er også å regne som en konsertby med ca 300 konsert i løpet av året. En av de store happeningene skjer under Skalldyrfestivalen som ALLTID er andre uka i august.